3.1.2023

Mentorointi tuo osaamista kovimmille osaajille

Toimiva työyhteisö, jossa osaamisen kehittäminen on toiminnan keskiössä ja henkilökohtainen mentori auttaa sinua polullasi eteenpäin. Utopiaako? Ei, kaukana siitä. Neljä brightlylaista kertoo, millaista meillä on työskennellä.

Mentorointi tuo osaamista kovimmille osaajille

Työpaikka ja toimiva työyhteisö, jossa osaamisen kehittäminen on toiminnan keskiössä ja henkilökohtainen mentori auttaa sinua polullasi eteenpäin. Utopiaako? Ei, aika kaukana siitä. Neljä brightlylaista kertoo, millaista meillä on työskennellä.

Brightlyllä osaamisen kehittämiseen on todella panostettu: mentorointi, kurssit ja sertit ovat yhtälailla kaikille tarjolla riippumatta osaamisalueesta tai uran vaiheesta. Panostus näkyy myös siinä, että oppimisesta palkitaan eikä se tapahdu pelkästään omalla kustannuksella

Askella osaamisen kehittämisen polulla

Brightly on työyhteisö, jossa sinut otetaan heti matkaan mielenkiintoisiin projekteihin kiinnostuksesi mukaan liiketoiminnan eri osa-alueilla. Sinun ei myöskään tarvitse piilotella taitojasi, vaan saat tuoda projekteihin spesiaaliosaamistasi. Siinä samalla opit myös muilta taitavilta brightlylaisilta – vastavuoroisesti muut oppivat sinulta. Olet mukana alusta lähtien rakentamassa kanssamme tulevaisuuden konsultointiyritystä.

– Ihan ensimmäisestä haastattelusta lähtien katsotaan ja kysellään, millaisiin projekteihin haluaisit töihin ja että mihin suuntaan sinulla on pyrkimys kehittää taitojasi. Saat kasvattaa osaamistasi kiinnostuksesi mukaan ja päämäärääsi tuetaan matkan varrella, elokuun alussa yritykseen rekrytoitu Teemu Salminen (Cloud Consultant) sanoo.

– Organisaatio tukee ja ohjaa osaamisen kehittämistä, mutta omaa kasvupolkua voi rakentaa myös itsenäisesti ja omaan tahtiin. Meillä esimerkiksi palkitaan kurssien suorittamisesta ja uuden oppimisesta. Jokainen voi valita kursseja ja koulutuksia juuri sen oman mielenkiinnon mukaan, kertoo myös elokuussa aloittanut Mirva Kataja.

Mirvan titteli (Recruitment & People Specialist) kertoo ainakin jotakin siitä viitekehyksestä, millaisten ihmisläheisten työtehtävien ympärille ja äärelle hänen viikoittainen arkensa Brightlylla nivoutuu.

– Työskentelen meillä rekrytointeihin liittyvissä tehtävissä. Sen lisäksi perehdytän muun muassa uusia ihmisiämme tutuksi taloon, autan erilaisissa käytännön asioissa ja vedän yhteisiä aktiviteetteja ja muita meininkejä. Tämän tyyppisiä juttuja, Mirva täsmentää.

Brightlylla ei ole hierarkia tasoja. Me toimimme samalla tasolla ja saavutamme asioita yhdessä. Emme usko vanhakantaisiin HR-toimintoihin, vaan keskitymme luomaan koko ajan parempia edellytyksiä itseohjautuvan organisaation toiminnalle.

Oppimisen tukena mentorointi

Brightlyllä mentorointi on konkreettista täsmäosaamisen kehittämistä. Osaamisalueen ja kehityskohteiden mukaan valittu henkilökohtainen mentori on sparrikaverina ja työparina uudessa asiakasprojektissa. Mentoroinnissa käsiteltäviä aihealueita voivat olla esimerkiksi uudet teknologiat, työtavat tai uusi rooli. Ohjelma on erittäin joustava ja mukautuu kunkin osaajan sekä projektin yksilöllisiin tarpeisiin ja tavoitteisiin.

– Kun itse aloitin, minun mentorinani toimi Brightlyn perustajista Pekka, sillä myös hän oli tehnyt hyvin saman tyyppisiä projekteja, mitä minä tulisin tekemään. Pekka katsoi alussa yhdessä kanssani enemmän asioita ja oli tarvittaessa auttamassa. Myöhemmin olen työskennellyt tietysti sitten enemmän itsenäisesti, Jussa Klapuri (Data Architect) kertoo.

Jussa on ollut brightlylainen noin puolitoista vuotta ja hän nostaa esille myös itseohjautuvuuden, itsenäisen opiskelun ja uuden oppimisen merkityksen. Vesa-Matti, Mirva ja Teemu komppaavat myös tätä samaa kaikille tärkeää teemaa.

Mentoroinnin avulla on saatu aikaiseksi myös tekkisiirtymiä.

– Minulla oli esimerkiksi ehkä enemmänkin puhtaasti ohjelmointipuolen tausta, mutta halusin kuitenkin pivotoitua pilviratkaisuihin ja pilviarkkitehtuureihin. Pääsin kokeneemman konsultin oppiin suoraan mielenkiintoiseen asiakasprojektiin, missä on tullut samalla luontevasti käytännöllistä mentorointia projektin varrella, kertoo Teemu.

Poikkeuksellista Brightlyssa on sekin, että itse asiassa tässä yrityksessä kaikki ovat myös sen omistajia: ”Ihmiset kokevatkin aivan eri tavalla luottoa, omistajuutta ja vastuuta omaa työtään kohtaan, kun päätöksiä voi tehdä itsenäisemmin”, Mirva, Vesa-Matti, Teemu ja Jussa pohtivat.

Toimiva työyhteisö: ihmiset ja kulttuuri

”Meidän työkulttuuriimme kuuluu vahvasti se, että olemme brightlylaisia ja työtovereita keskenämme. Ihan konkreettisena esimerkkinä käy vaikkapa se, että esimerkiksi jokaista työkaveria näkee säännöllisesti etänä ja tilanteen salliessa kasvotusten. Yleensäkin talomme tapaan kuuluu se, että kaikkien välillä on todella matala kynnys kysyä mistä tahansa asiasta ja keskusteluilmapiiri on avoin, olipa titteli sitten mikä vaan.”

Näin kuvailee Brightlyn työyhteisöä Vesa-Matti Keskilammi (Senior Developer). Viitisen kuukautta sitten tehtävissään aloittaneen Vesa-Matin työnkuva pitää sisällään muun muassa data-, web-ratkaisujen sekä pilviarkkitehtuurien suunnitteluun ja kehitykseen liittyviä vaativia asiantuntijatöitä. Lisäksi hän toimii Tech Leadina asiakasprojekteissa.

Tätä samaa avoimuutta alleviivaa myös Mirva Kataja:

– Meillä on kyllä todella avoin työkulttuuri. Osaamista jaetaan tiimien kesken ahkerasti ja sukkelasti. Tietoa on avoimesti saatavilla talon sisällä enemmän kuin mitä perinteisemmissä organisaatioissa on yleensä tapana. Se mahdollistaa ihmisten osallistumisen päätöksentekoon laajemminkin.

Toimiva työyhteisö kiteytyy seuraavaan ajatukseemme: ”Upeita asioita tehdään yleensä yhdessä. Asiakkaidemme parissa ja tiiminä tekemällä onnistutaan ja päästään pitemmälle.”

Vises! Myös vapaamuotoisemmin

Positiiviset signaalit mukavasta ja rennosta työkulttuurista sekä toimivasta työyhteisöstä on helppo havaita niinkin yksinkertaisista merkeistä, että ihmiset näkevät toisiaan mielellään myös vapaamuotoisemmin.

Lähtökohtaisesti brightlylaiset tekevät yhdessä paljon muutakin kuin pelkästään töitä. Tilanteen palautuessa kohti normaalia, olemme nähneet toisiamme myös kasvotusten toimistolla ja dinnerien merkeissä. Toimistolla on töiden lisäksi pelattu lautapelejä, seurattu dota-striimiä ja seurusteltu muuten vain.

Myös etänä on ollut rentoa yhdessäoloa. 2020-21 erikoisina aikoina yhteistä aikaa on vietetty esimerkiksi lounaan merkeissä jokaviikkoisissa mukbangeissa. Brightlyä on myös edustanut sekalaisia tiimejä eSports-firmaliigassa Kanaliigassa. Yhteisissä keskusteluryhmissä keskustelu on rentoa ja aktiivista, ja ihmiset osallistuvat siihen kukin omien kiinnostuksen kohteiden mukaisesti.

”Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat oppainamme, meillä saavutetaan asioita tiiminä. Parhaiten onnistumme yhdessä asiakkaidemme kanssa ihmisläheisessä ja itseohjautuvassa työkulttuurissa.”

Työkulttuurimme tiekartta: toimiva työyhteisö

1. Ei hierarkiaa – olemme kaikki samalla ”tasolla”

Meillä ei ole hierarkia tasoja. Me toimimme samalla tasolla ja saavutamme asioita yhdessä.

2. Itseohjautuvuus ja autonomiset tiimit

Toimiva työyhteisö tarkoittaa meille sitä, että tiimit ja asiantuntijat pystyvät tekemään parempia päätöksiä kuin kukaan muu.

3. Tiedon avoin jakaminen

Uskomme, että voimme tarjota mielenkiintoisempia haasteita ja toimia paremmin sen avulla, että pyrimme jakamaan tietoa niin avoimesti kuin suinkin.

4. Jatkuva uuden oppiminen

Ponnistelemme jatkuvasti sen eteen, että opimme ja hallitsemme uusimmat teknologiat ja parhaimmat tavat toimia

5. Ei HR:ää

Toimiva työyhteisö on meille myös tätä. Emme usko vanhakantaisiin HR-toimintoihin – vaan keskitymme luomaan koko ajan parempia edellytyksiä itseohjautuvan organisaation toiminnalle.

6. Liiketoiminta-arvon luominen asiakkaalle

Haluamme luoda liiketoiminta-arvoa asiakkaillemme, ja siitä meidät tunnetaankin

7. Työkavereista ja asiakkaista välittäminen ja auttaminen

Pidämme huolta toisistamme ja asiakkaistamme. Tämä onkin yksi keskeisimmistä syistä olemassaoloomme

Onko sinussa nokkeluutta? Hae meille töihin!

Koska luit ajatuksella blogikirjoituksemme, epäilemme että sinussa on nokkeluutta.

Haluatko loistaa meillä?

Lue lisää työmahdollisuuksista ja hae töihin!

BRIGHTLYJA AJATUKSIA